27 Mart 2012 Salı

BEBEĞİNİZLE NASIL KONUŞUYORSUNUZ?


Bebeklerle iletişim yolları sayısızdır.Her anne- baba farklı yollar deneyebilirler.Bunları deneyebilirisiniz:

***Bebeği alıştırma seansları:
Bebeğinizie yaptığınız şeylerden bahsedebilirsiniz.''Şimdi bezini değiştiriyorum''''Tshirtunu başından geçiriyoruz''gibi...Mutfaktaysanız nasıl bulaşık yıkadığınızdan , nasıl yemek yaptığınızdan bahsedin..Bebebğiniz dedikleriniz anlamasa da sizin anlatmanız ve bebeğinizin dinlamesi, ona anlamayolunu açar.

***Ona sorular sorun:
soru sormaya başlamak için bebeğinizin size cevap vermesini beklemeyin.Kendiniz onunla röporttaj yapıyormuş gibi düşünün.bebeğinize çeşitli sorular sorun.. Buıgün yeşil tulumunumu yoksa sarıyı mı giymelk istersin?,akşam yemeği için et mi tavuk u pişireyim... gibiBir cevap için bir süre bırakın ve kendiniz yüksek sesle cevaplayın..

***Bebeğinize bir şans tanıyın:
Çalışmalar onlara yönelik konuşmak yerine anne-babaları onlarla konuşan bebeklerin daha erken konuştuklarını gösteriyor. Bebeğe sorularv sorarken ona ses çıkarması için fırsat tanıyın.

***Onun için herşeyi basitleştirin:
Bebekle konuşurken mümkün olduğundca basit cümleler kullanın.''Işığa bak!'', ''bye-bye'2 gibi..

***Zamirleri kullanmayın:
Kendinizden bahsederken anne kelimesini kullanın; bebek ben, sen, o zamirlerini anlamayacaktır.

***Sesinizi tizleştirin:
Çoğu bebek tiz sesleri tercih eder ve belki bu yüzden kadınalrın ses tonu erkeklerinkinden daha tizdir.Anneler bebekleriyle konuşurken genellikle seslerini bir ya da iki oktav daha  tizleştirirler.Bebekle konuşurken tiz sesle konuşun ve reaksiyonunu gözleyin..

***'Şimdi ve burada '' ya sadık kalmaya çalışın:
bebeğinize her şeyi anlatsanız da başlangıçta hiçbirşey anlamayacaktır.Anlamaya başladıkça bebeğinizin doğrudan görebildiği veya o anda yaşadığı şeyleri anlatmak daha uygun olacaktır.Bebeğin konsantrasyonu düşük düzeyde olduğundan anlattıklarınız tekraralayın ve üzerinde durun..

***Taklit edin:
Bebeğin seslerini taklit edin ve bunu bir eğlence haline getirin. bu , onun dil gelişimine katkı sağlayacaktır.

***Bebekle müzik yoluyla iletişim kurun:
İyi bir şarkıcı olamayabilirisiniz fakat bebekler sizin ne söylediğiniz umursamazlar.Müziğe jestlerle eşlik ederek bebeğin keyif almasını sağlayın.Eğer ortaam şarkı söylemeye uygun değilse, ninnilerleellerinizle eşlik edin, bu bebeğinizin neşesini arttıracaktır.

***Yüksek sesle okuyun:
İlk baştakelimeler ona anlamsız gelecektir.Ancak bebeğe nakarataları okuamak için erken değildir.Bebek dilinde konuşmak istemiyorsanız ona ciddi şeyler okuyun..

***Bebekten ipuçları alın:
Kesintisiz okumalar veya şerkılar herkesi olduğu gibi bebeğinizi de yorabilir.Bebeğiniz artık sıkılmışsa ona dinlenme fırsatı verin..
Share this post

3 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0