26 Nisan 2012 Perşembe

BEBEK EMERKEN , ANNE MEMESİNİ ISIRIRSA NE YAPILABİLİR?

Bebek emerken annesinin memesini ısırabilir. Bu çok fazla görülen bir olaydır.Özellikle de ilk dişlerini çıkarırken ısırmaya başlayabilir.Bebeğin ilk dişi ( alt kesici dişleri) genellikle altıncı ayda çıkar.İlk çıkan dişler alt kesicilerdir.Hemen sonra üst kesiciler de çıkmaya başlar. Diş çıkarma bebek için sıkıntılı bir durumdur.Bebek bunu annesiyle onun memesini ısırarak paylaşır.


Bebek anne memesini alt kesici ve üst diş eti arasında sıkıştırır. Bu pek ağrılı değildir.Ancak, üst kesiciler de çıkınca daha çok can yakmaya başlar.Bu da genellikle 10. ay ve sonrasında olur.Acı çok belirgindir ve anne bir defa daha olacak endişesi duymaya başlar.Bu koşullarda emzirme anne için de sıkıntılıdır.
Bir baska neden de bebeğin üst solunum  yolu ve kulak enfeksiyonlarıdır.Bunu tıkalı iken emmek yorucu ve zordur. Bebek bu nedenle hırslanıp anne memesini ısırabilir.
Daha sonraki aylarda da bebek doymaya başlayıp, oynamak istediğinde, genellikle de emzirmenin sonuna doğru ısırır.Bebek memeyi tam tutmuş emerken ısırmaz. Doymaya başladığında hatta doyduğunda ise memeden süt emme arzusu zayıflar. Meme ucunu ağzında tutar ama emmez. İşte bu anlar ısırmaya çok uygun olur.Aniden mama başı ısırılan her anne buna bir tepki verir.Genellikle bu tepki bebeğin de algılayabileceği şiddette olur. Küçük bebek bunun oyun olduğunu düşünüp, tekrar etmek ister.
Anne bebekten böyle bir davranış beklemediği için de tepkisi daha az şiddetli olup anne bu tepki içinde hatta gülümseyebilir. Bu nedenle de bu oyun olarak algılanma olasılığı doğurur.
Ancak üst kesicilerin de çıkmasından sonra meme başının aniden ısırılması annede ani ve şiddetli bir acı ortaya çıkarır. Isırılmaya annenin de doğal tepkisi şiddetli ve olumsuz olur. Bebek korkar ve bir daha genellikle yapmaz.
Bazı durumlarda da bebek annesinin kendisiyle meşgul olmasını bir başka şekilde sağlayamadığını düşünürse bunu emzirme isteği şeklinde belli edip, bu sırada da onu cezalandırmak için bilinç dışı olarak ısısrır. Davranışın altında yatan nedenlerin dikkatli gözlemlerle  ortaya konması çözüm üretirken çok yararlı olur.
bebek büyükse, bir yaşından sonra, emzirme öncesinde bebekle konuşulabilir.Anne bebeğe, memeyi ısırdığı zaman canının çok yandığını anlatabilir.En azından deneyebilir.Ayrıca anne, emzirmenin sonuna doğru, bebeğin emme gücünün azaldığını anladığında emzirmeyi kesip, dikkatini başka şeylere yönlendirebilir.
Her şeye rağmen bebek tekrar ısırırsa aniden memeden ayırın ve ciddi bir sesle canınızın yandığını ve bir daha ısırmaması gerektiğini söyleyin ve bebeği kucağınızdan indirin.Bir süre yanlız kalmasını sağlayın. Isırmaya devam ederse, kararlı ve ciddi olun.Isırırsa ememeyeceğini öğrenmesini sağlayın.
Share this post

2 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0