12 Mayıs 2012 Cumartesi

DOĞUMUN BAŞLADIĞI NASIL ANLAŞILIR? VE NORMAL DOĞUM AŞAMALAR NELERDİR?



Doğum başladığı nasıl anlaşılır?
Doğumun başlamasını sağlayan faktörler henüz çok iyi bilinmemektir. Bebek tarafından üretilen SP-A isimli bir proteinin doğumun başlamasında rol oynadığıtartışılıyor.
Doğumun başladığının işaretleri:
  • Ağrı:  Düzenli aralıklar ile, istirahat ile geçmez ise, elle karın üzerinde hissedilir ise
  • Suyun gelmesi
  • Vaginal kanama
Normal doğum hangi safhalardan oluşur?
 
Vaginal doğum üç safhadan oluşur.
 
1.safha:
Doğumun en uzun süreli kımıdır (8-13 saat ilk doğumda, sonraki doğumlarda daha kısa)
Düzenli ağrıların başlangıcından rahim ağzının tam açılmasına kadar sürer.
Doğum ağrılarının süresi ve şiddeti doğumdan doğuma farklı olabilir. Genel olarak ağrılar ilk başta 30 dakikada 2-3 kez sonra 10 dakkika da 2-3 ağrı olur. Ağrının süresi 1 dakika kadardır. Suyun gelmesi (poşun açılması) ağrıları artırabilir. Rahim kontraksiyonu sırasında bebeğin başinin üzerindeki rahim duvarı yukarı doğru kasılır böylece rahimin alt kısmı gerilir ve rahim ağzı açılır. Rahim ağzının açılması kasılma dişinda birçok faktöre bağlıdır (hormonel vs) genel olarak anne rahat ise ve kendisini iyi hisseder ise daha rahat açılır. Bu safa doğumun pasif safhasıdır. Ağrı çekmek her ne kadar anne için zorluk taşısa da bu dönemi mümkün oldukça sakin geçirmek ve hem fiziksel hemde mental gücünü doğumun 2. safhası için saklamak önemlidir.

2. safha:
Süresi 30 dakkika ve 1 saat arasıdır
Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar olan kısım.
Bu safada ağrıların şiddeti ve sıklığı artar. Bebeğin başı annenin barsaklarına baskı yaptığı için annede ıkınma refleksi ortaya çıkar. Bu safhada anne olabildiğince kuvvetli ve uzun ıkınması doğumu çabuklaştırır. Derin nefes alıp tutarak kabız kalmış gibi ıkınılması esastır. Kesik ve tekniğine uygun olmayan ıkınma hem anneyi boşuna yorar hemde doğumu gecıktırır.
Bebeğin başı doğum kanalın da öne doğru bükülmüştür, başı doğduktan sonra arkaya doğru düzelir. Baş doğduktan sonra genelde ağrılar kısa bir ara verir sonra bebek 90 derece döner ve omuzlar oval çıkıştan doğar. Omuzlardan sonra bebeğin kalan vücudu doğar.
 
 
3. safha:
Yaklaşık 10- 30 dakkika sürer
Plasentanın tamamen atılması ile biter.
Ağrıların kuvvetine göre 10-30 dakika süren bu safanın sonunda plasenta doğar. Plasentanın tümü çıktığı doktor tarafından kontrol edilir. Gerekir ise kalan parça çıkartılır.
 
Doğumdan sonra kordon kesilir ve bebeğinizi kucaklıyabilirsiniz!
 
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0