20 Temmuz 2012 Cuma

HAMİLEYKEN YA DA EMZİRİRKEN ORUÇ TUTMALIMIYIZ?


Ramazanın ilk günü için sanırım ideal bir konu, bu. Bu aralarda twitterdan , bloglarlardan bana gelen en sık soru: Oruç Tutmalı mıyım?
Hamilelik ve emzirme döneminde oruç tutmak hem anne için hem de bebek için riskli olabilir. Onun için mutlaka doktorunuza danışmak gerekmektedir.
Özellikle bu yıllarda ramazan ayının yazın ortasında olmasından dolayı çok dikkat etmek gerekmektedir.
Zaten dinen baktığınızda hamile ve emziren anneler için istisnalar sözkonusu. Onun için şartları çok da zorlamamalı diye düşünüyorum.
Gebelik döneminde ,anneler daha sık acıkırlar. Ortalama olarak 3-4 saat arayla sık sık beslenmeleri kan şekeri açısından önemlidir.2004 yılında Singapur da yapılan bir araştırmada, oruç tutan gebelerin yarısından fazlası gebelik öncesindeki oruçlara göre daha fazla zorlandıklarını, üçte biri ise oruca bağlı yan etkiler yaşadıklarını belirtmişlerdir.Uzun süre açlıkta vücudun şeker deposu çabuk tükenir ve hücrelerin enerji gereksinimi için yağlar yakılır. Bunun sonucunda hem anneye hem de bebeğe zararlı olabilecek ketonlar yağ yakılması sonucu açığa çıkarlar.
Oruç tutarken en önemli sorunlardan biri de vücudun susuz kalmasıdır.( dehidratasyon) Gebelerde damarlarda dönen kan ve sıvı miktarı çok artar.Bu kan ve sıvı miktarını koruyabilmek için gebelerin günde enaz 3 litre civarında sıvı almaları gerekir. Nisbi sıvısızlık durumlarında,kan basıncı düşer, bebeğin eşi ve dolayısıyla bebeğe giden kan akımı azalır.bunun  sonucunda bebeğin oksijenlenmesi ideal oranların altına düşebilir. Sıvısızlık ayrıca emziren anne içinde önemli bir sorun olabilir.2-5  ay arasında bebeği olan anneler üzerinde yapılan bir araştırma da da oruç şırasında anne sütünün içeriğinde bir miktar değişim olduğu görülmüş.
Emzirirken susuz kalmanın iki önemli riski vardır: Annenin sıvı kaybı ve buna bağlı sütün azalması. Özellikle bu yıllarda ortalama 17 saat süren bir oruç tutulduğu düşünüldüğünde buna çok dikkat etmek gerekir.
Onun için özellikle ilk ay 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerin bu kadar uzun susuzluktan dolayı sütü direkt etkileneceğinden dolayı dikkat etmeleri, doktorlarına danışmaları gerekir. Eğer bebeğiniz daha büyük ve ek gıdalara geçtiyseniz annenin oruç sırasında annenin yememesi ve içmemesi daha kolay tolere edilebilir.Ancak bu durumda mutlaka sahura kalkmak ve iftardan sahura kadar olan sürede bol sıvı almak şarttır.Ayrıca günü dinlenerek geçirmek ve kendilerini çok fazla yormamak da yararlı olacaktır.
Şunu unutmamak gerekir hamileyseniz de emziren anneyseniz de oruç tutmadan önce doktorunuz danışmak çok önemlidir. Hem bebeğinizin hem de kendi sağlığınız için:))
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0