28 Mart 2014 Cuma

Amerika’da Doğum ve Taşıyıcı Annelik Üzerine Bir Söyleşi



Yeni Bir Hayat yurtdışı sağlık merkezi Amerika’da doğum ve taşıyıcı annelik hizmetleri sunuyor. Yeni Bir Hayat genel müdürü Şevki Akaydın Amerika’daki taşıyıcı annelik uygulaması hakkında sorularımı cevapladı.

Taşıyıcı Annelik Nedir?

Taşıyıcı annelik son yıllarda ismi sıkça duyulan bir uygulama. Bebek sahibi olayı arzulayan sağlıklı bir çiftin farklı nedenlerle hamile kalamaması ya da hamile kalmasına rağmen bu hamileliği sürdürerek sağlıklı bir doğum yapamadığı durumlarda başvurulan uygulamaya taşıyıcı annelik deniliyor. Anne ve baba adaylarından alınan sperm ve yumurta tüp bebek yöntemi ile taşıyıcı anneye aktarılıyor. Yani bu uygulama da bebeğin biyolojik anne ve babası değişmiyor. Zaman zaman yumurta donasyonu ile karıştırıldığı için bu noktayı özellikle belirtmek istiyorum. Taşıyıcı anne sadece 9 ay süresince ailenin bebeklerini taşıyarak onların da anne ve baba olmasına yardımcı oluyor.

Neden Amerika’da Taşıyıcı Annelik?

Taşıyıcı annelik uygulaması için Türkiye’de bir yasal düzenleme mevcut değil. Bundan dolayı aileler farklı alternatifler arıyorlar. Kıbrıs, Girit, Bakü gibi yerlerde bu uygulama yapılıyor. Ancak oralarda da sağlıklı bir yasal zemin olmadığı için yapılan uygulamaların belirli riskler taşıdığını düşünüyorum. Amerika’da ise taşıyıcı annelik çok uzun yıllardır yasalarca tanımlanan ve sıkı bir şekilde denetlenen bir uygulama. Her aşaması kanun tarafından önceden belirlenendiği için de yasal riskleri mevcut değil. Ayrıca bu alanda hizmet sunan gerek klinikler de çok geniş bir taşıyıcı anne portföyüne sahipler.

Amerika’daki Taşıyıcı Annelik Uygulamasının Özellikleri Neler?

Herşeyden önce taşıyıcı anneler büyük bir titizlikle ve çeşitli tıbbi ve psikolojik testlerden geçirilerek seçiliyorlar. Böylece kişinin fiziksel ve ruhsal olarak taşıyıcı anne olmak için uygun olunduğundan emin olunuyor. Aileler ile taşıyıcı anne arasında sürecin her adımı, hamilelik öncesi ve süresince bebeğin sağlığı ile ilgili verilmesi gerekebilecek tüm kararlar önceden görüşülerek karara bağlanıyor. Tüm süreç yasal bir kontratlar avukatlar gözetiminde yazılı olarak onaylanıyor. Bu çok önemli zira hamilelikte yapılan testlerde bebeğin sağlığı ile ilgili sorunlar tespit edilmesi durumunda verilecek kararların ne olacağı, kimin söz sahibi olduğunun önceden kararlaştırılması ileride doğabilecek olumsuz durumları engelliyor. Ayrıca taşıyıcı annenin tüm doktor ve hastane ziyaretlerinde kendi ismi değil, bebeğin gerçek annesinin isminin geçmesi de yine yasalar tarafından sağlanıyor. Doğum sertifikasında da gerçek anne ve babasının ismi yazılıyor. Böylece ileride bebeğin bir şekilde taşıyıcı annesine ulaşması da engelleniyor.

Hamilelik Süresince Taşıyıcı Anne Nasıl Kontrol Ediliyor?

Hamileliği boyunca taşıyıcı anne düzenli olarak doktor randevularına gidiyor. Ayrıca düzenli psikolog gözetiminde tutularak bebeğe bağlanmasını engellenmiş oluyor. Yine hamileliği boyunca aile istediği zaman taşıyıcı annenin sigara ve alkol kullanımı ile ilgili testleri yaptırması da sağlanıyor.

Doğum Nasıl Oluyor?

Doğum Amerika’da gerçekleşiyor. Amerika doğum sonrasında bebeğe vatandaşlık hakkı sunuyor. Doğuma bebeğin gerçek annesi de giriyor ve bebek doğduğunda ilk olarak gerçek annesine verilerek aralarında tüm hayat boyunca sürecek o eşssiz bağın oluşması sağlanıyor. Daha sonra 9 ay boyunca bebeği taşıyan taşıyıcı annenin bebeğe veda etmesi için kendisine bir fırsat veriliyor ve bebek tekrar ailesine teslim ediliyor.

Amerika’da Doğum’un Avantajları Nelerdir?

Bebek doğduğu anda Amerikan vatandaşı oluyor. Böylece dilediği zaman Amerika’ya yerleşme ve yaşama hakkı elde ediyor. Ayrıca gerek Türkiye’de ki eğitim hayatı, gerekse Amerika’daki eğitim hayatı süresince özel ayrıcalıkları da var. İleride anne ve babasına da Amerika’da oturum hakkı alabiliyor.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0