12 Mart 2014 Çarşamba

AMERİKADA DOĞUM


Son yılların belki de en trend konularından birisi Amerika’da doğum. Her geçen yıl artan sayıda aile doğum için Amerika’nın yolunu tutuyor. Peki doğum için Amerika’ya gitmek kolay mı, süreç nasıl işliyor, doktor ve hastaneyi nasıl buluyorsunuz? Elbette cevaplanması gereken birçok soru var. Bu soruları Amerika’da doğum alanında kurumsal bir danışmanlık hizmeti sunan Yeni Bir Hayat Yurtdışı sağlık merkezi genel müdürü Şevki Akaydın’a sordum.
Amerikada doğum kolay bir süreç mi?
Önceden çok detaylı bir şekilde planlandığı takdirde evet kolay bir süreç. Ancak bu konu da güvenilir ve deneyimli bir kişi ya da kuruluştan destek almak önemli. Zira Amerika’da Türkiye’ye göre farklı olan birçok uygulama var. Bunların önceden bilinmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor. Deneyimli bir danışmanlık firması tüm bu adımları sizinle birlikte önceden değerlendirecek ve sizin için organize edecektir.
Firma seçimini nasıl yapabilirim? Nelere dikkat etmeliyim?
Amerika’da doğuma artan ilgi nedeniyle son yıllarda bu alanda sadece web siteleri aracılığı ile hizmet sunan bir çok kişi ortaya çıktı. Seçiminizi yaparken mutlaka kurumsal bir firma olmasına, gerek Türkiye gerekse Amerika’da ofisleri olmasına dikkat etmelisiniz. Sadece internette yer alan web siteleri aracılığı ile hizmet sunmaya çalışan kişilerden uzak durmanızı öneririm. Türkiye’de ziyaret edebileceğiniz bir ofisi olması sizin karşılıklı görüşme yaparak firma hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapmanıza imkan sağlayacaktır. Amerika’da da kurulmuş bir altyapısı olması, orada ofislerinin olması da son derece önemlidir. Zira orada alacağınız hizmeti de oradaki ekibi aracılığı ile sunacaktır.
Doktor ve hastaneyi nasıl buluyorsunuz?
Tüm hastanelerimiz bulundukları şehirdeki en iyi tam taşekküllü tıp merkezleri arasından seçiliyor. Birçok hastanemizin kadın doğum ve hasta bakımı alanında ödülleri mevcut. Doktorlarımızın tümü de alanında uzman, belirli bir deneyime sahipler. Ayrıca doktorlarımızla anlaşma yapmadan önce Amerika Tabibler Odası aracılığı ile bir araştırma da yapıyoruz.
Hangi hafta da Amerikaya gitmem gerekir?
Amerikada doğum için hamileliğinizin 28 ile 32. haftaları arasında seyahat etmenizi öneriyoruz. Daha ileri haftalarda uçak yolculuğu anne adayımız için zor olabiliyor.
Peki kalacak evi nasıl bulacağım?
Konaklama yapacağınız evinizi de biz sizin için gidişiniz öncesinde araştırıp kiralıyoruz. Tüm daireleriniz mobilyalı ve evinizin konforunda.
Amerika’da uçaktan indiğimde beni kim karşılayacak?
Sizi Türkçe bilen bir rehberimiz karşılayacak ve daha önceden sizin için kiraladığımız evinize bırakacak. Amerika’ya varışınız genelde akşam saatlerinde olduğu için sizin için mutfak alışverişinizi önceden yapmış oluyoruz. Böylece evde ilk gecenizde rahat etmenizi hedefliyoruz.
Doktor randevularıma nasıl gideceğim?
Rehberiniz dilerseniz tüm doktor randevularınıza sizinle birlikte geliyor. Sizi evinizden özel araçla alıyor ve dönüşte evinize bırakıyor.
İngilizce bilmiyorum? Doktorumla nasıl iletişim kuracağım?
Birçok anne adayımız da sizinle benzer durumda. Hiç önemli değil. Belirli şehirlerde Türk doktor seçeneklerimiz var. Ayrıca rehberiniz de sizinle birlikte doktor ve hastane randevularına geleceği için tercüme konusunda yardımcı oluyor. Hatta isterseniz doğumunuza da girebiliyor. Dilerseniz orada kaldığınız sürece dil okuluna da kaydınızı yaptırabiliriz. Amerika yurtdışı dil okulları alanında her bütçeye uygun seçenekler sunuyor. Böylece bir yandan da İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.
Hastane de nasıl bir oda da kalıyorum?
Tüm annelerimiz hastane de özel oda da kalıyorlar. Doğumunuza kendi doktorunuz, yeni doğan bebek uzmanı ve anestezi uzmanı doktorlar giriyorlar. Doğumdan sonra hastane de 2 veya 3 gece kalıyorsunuz.
Doğumdan ne kadar sonra Türkiye’ye dönebilirim?
Eğer normal doğum yapmıssanız 2-3 hafta içinde, sezeryan doğum sonrasında ise 3-5 hafta içinde dönüş yapabilirsiniz.
Bebeğimiz kimlik ve pasaport işlemlerini nasıl yapacağım? Bu işlemler uzun sürüyor mu?
Tüm evrak işlemlerinizi biz sizin için yapıyoruz. İşlemlerimiz de hızlandırılmış servis kullandığımız için ortalama 2 hafta içinde bebeğinizin doğum sertifikası ve pasaportu hazır oluyor.
Amerikada doğumun bebeğime vatandaşlık dışında avantajları oluyor mu?
Elbette. Amerika yurtdışı eğitim denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden birisidir. Özellikle üniversite eğitiminde dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olan Amerika’da çocuğunuz diğer Amerikalı çocuklar gibi eğitim görebilir. Üniversitelere ödeyeceği ücret uluslararası öğrencilere göre çok daha düşük olacaktır. Ayrıca okullardan da burs alabilir.
Bebeğim Türk vatandaşlığını koruyabilecek mi?

Bebeğiniz çifte vatandaş olacağı için hem Türk hem de Amerikan vatandaşı olacaktır.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0