12 Mart 2014 Çarşamba

BEBEĞİN ÇİĞNEME BECERİSİNİN GELİŞMESİ ve DEĞİŞİK KIVAMLI YİYECEKLERLE TANIŞMASININ ÖNEMİ



Bebek diğer becerilerini geliştirirken ağzını düzgün bir şekilde kullanabilmeyi öğrenir. Çiğnemek,yutmak ve konuşmak dil de dahil ağız kaslarının koordineli hareketine bağlıdır. Küçük bebekler bu kasları yalnızca anne sütünü emebilmek için kullanabilirler. Bu yüzden çok küçük bebeklere verilen katı gıdalar çok yumuşak ve kaygan olmalıdır. Çünkü bu dönemde bebeğin beslenebilmesinin tek yolu ağzına verileni emmektir.
Birçok insan bebeklerin ''gerçek'' katı gıdalara geçmeden önce onları yiyebilmeleri için kaşıkla beslenmesi gerektiğini düşünür fakat durum böyle değildir. Bebekler, ağızları büyüyüp geliştikçe çiğnenebilir yiyecekleri doğal bir şekilde yiyebilirler.Özellikle emzirmenin başından itibaren , daha sonra çiğnemek ve konuşmak için kullanılacak kasla gelişir.
Geçmişte bebeklerin pütürlü besinleri yutabilmeleri için kaşığa alışmak zorunda olduklarına inanılırdı. Bu da doğru bir inanış değildir. küçük bebeklerde 'dil İtimi' olarak bilinen bir refleks vardır.B refleks verilen anne göğsü ya da biberon değilse onu bilinçsiz bir şekilde ağızdan dışarı iter. Bu muhtemel bir güvenlik mekanizmasıdır ve katı bir şeyin yutulmasını engeller. Erken başlanan kaşıkla beslenme, bu refleksin kaybolmasıdır.

6 aylık bebeklerin çoğunun dişi yoktur veya ilk dişi çıkmaya başlamıştır. Bebeklerin dişleri çıkmış olsun olmasın çiğneme ve kemirme becerilerinde pek fazla bir değişiklik görülmez. Diş etlerini kullanırlar.Bu da çiğneyebilme becerileri üzerinde hiç bir etki yapmaz. Elbette havuç gibi sert yiyecekleri ısırabilmeleri için daha fazla sayıda dişlerinin çıkmasını beklemek zorundadır. Diş eti, ısırmak ve dişlemek için çok iyidir. Emziren anneler sorun, onlar size ısırılma hikayelerini anlatacaktır.

Yetişkinler olarak biz ağız kaslarımızı nasıl kullacağımız zaten biliriz. Fakat ağzınızdaki şeyi bir taraftan öbür tarafa almak,bir kiraz ya da zeytini çekirdeğinden ayırıp ağızdan çıkarmak oldukça karmaşıktır.
Yemeği ağızda çevirmeyi öğrenmek, güvenlik ve hijyen açısından önemli olduğu kadar, yemek ve konuşmak açısından da önemlidir.Bu becerileri edinmenin en iyi yolu değişik kıvamdaki değişik yiyeceklerle alıştırma yapmaktır.Tüm yemeklerin hepsinin aynı kıvam da olması bir yetişkin için ne kadar da sıkıcıdır. Bebeğinize ne kadar çok değişik kıvamla  karşılaşma şansı verilirse, bebek bu kıvamlarla başa çıkma konusunda o kadar başarılı olacak ve yeni yiyeceklere tatma konusunda hevesi artacaktır.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0