8 Mart 2014 Cumartesi

BEBEĞİN KENDİ KENDİNE BESLENMESİ NASIL OLUR?




Anne ve babaların kontrolünde ve bebeklerin liderliğinde geçiş yapılmalıdır.

*Besinlerin boyutu önemlidir.

Bebeğinizin katı gıdalara geçişine hazırsanız ona ağzına tepsiden yiyecekleri alıp,ağzına götürmesi için yardımcı olacak şekilde besinleri hazırlayabilirsiniz.
Bebeğinize kalın sopalar şeklinde yiyecekleri hazırlayın.Onları yumruklarıyla tutup, ağzına götürmesi için cesaretlendirin.
Muz, bebek mısır, buharda pişmiş fasulye, tatlı patates ( fırında pişmiş veya haşlanmış) ve  olgunlaşmış kalın sopa şeklinde kesilmiş armut iyi birer seçenek olabilir.Bunlar yumuşak oldukları için bebekleriniz diş etleriyle bu gıdaları yumuşatarak yutmayı başarabileceklerdir.

*Boğulabilirler mi?

Bu en çok sorulan ve annelerin en çok tedirgin olduğu bir konudur.6. ay civarında ek gıdaya başladıysanız , bu aylarda bebeklerdeki öğürme refleksi bebeğinizin tıkanmasını önleyen,besinleri önden arkaya doğru hareket ettirmesini sağlayan bir güvenlik mekanizmasıdır.Bu süreçte sizde bebeğinizi dik oturtup, onu gözlemleyerek bebeğinize rehber olabilirsiniz.Boğulur gibi olduğunda çocuğunuz hafifçe öksürerek bu mekanizmayı çalıştırır.Siz de bu süreçte çok abartılı tepkiler vermeyin.

*Büyük bir önlük ve örtüleriniz olsun.

Parmak gıdalar her yaştaki bebekler için bir dağınıklıktır.Özellikle 6. aydaki bebek çok dağınık olacaktır.Büyük bir önlük giydirin ve mama sandalyesinin altına genişçe bir örtü serin. Muhtemelen yemek saati bittiğinde muz parçasının bebeğinizin saçından toplayacaksınız. Tabak yerine de mama sandalyesinin tepsisini kullanın.

*Yavaş Yavaş başlayın

Bebeğinizin önüne 1-2 tane yiyecek koyarak bebeğinizin liderliğinde başlayın. Ve sizde bebeğinizle birlikte yiyin.Sizin yemek saatinizde bebeğinizin mama sandalyesini masanızın yanına koyun.Bebeğiniz sizin de yemek yediğini görmesi bebeğinizin yemek yemesini sevmesi için en önemli yollardan biridir. Onun sizi taklit etmesi, sosyalleşmesini sağlayın. Gıdaların çeşitliliğine dikkat edin.Ancak bebeğinizi fazla çeşit seçeneğine de boğmayın. 6.-7. aylarda gıdalarla eğlenmek, farklı renk ve farklı dokulardaki gıdalarla bebeğinizin tanışması ve tatma ve çiğneme denemeleri yapması için fırsatlar verin.
Bebeklerin ilk yılının anne sütünün ağırlıkta olduğunu unutmayın!
Bebeğinizin liderliğinde başladığınız bu macerada ilk aylarda çok az yerse şaşırmayın, bunu unutmayın.Bebeğinizi kendi hızına bırakın, o ne yemek istiyor ve ne kadar yemek yiyor, onu tespit edin.Zamanla göreceksiniz ki bebeğiniz bu konuda profesör olmuş:)

*Güvenlik

İlk denemelerde bebeğinizin yanından ayrılmayın. Verdiğiniz yiyeceklerin yumuşak olması ,çok sert besinler olmamasına dikkat edin.
Zamanla alacağınız güvenlik önlemeleri azalacak, bebeğiniz kendi kendine yiyebilir hale de gelecektir.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0