11 Mart 2014 Salı

BEBEK KENDİ KENDİNE YERKEN EMZİRME






İster emzirsin ister biberonla beslensinler kendi kendine beslenme bebekler için doğaldır. Tüm bebekler çevrelerindekileri merak eder ve yaklaşık 5 aydan itibaren nesneleri ellerine alıp ağızlarına götürürler.Fakat emzirme bebeğin katı gıdalara geçişe hazırlanmasına önemli bir rol oynar.

*Emzirilen bebekler anne göğsünden kendi kendilerine beslenirler.Anne bebeği uygun ir şekilde tutmak zorundadır fakat göğsü ağzına alan ve doyduğunda emmeyi bırakan bebeğin kendisidir. Aslında bebeği emmeye zorlamak mümkün değildir. Eğer denediyseniz bunu bilirsiniz. Bu yüzden emzirilen bebekler katı gıdalara başlamadan uzun zaman önce zaten kendilerini beslemeye alışkındırlar. Biberonla beslenen bebekler ise genellikle annelerinin güdümü altındadır. Biberonun ağzına verilmesini ve ihtiyacı olduğu sürece orada tutulmasını beklerler.

*Emzirilen bebekler her zaman kontroldedir.Ne kadar aç veya susuz olduklarına göre sütü emme hızları ve emdikleri süt miktarı değişebilir. Biberonla beslenen bebeklerde bunu  aksine biberon ucunun boyutu bunları belirler. Yalnızca biberonun ucunu oynatıp emmesini sağlayarak  bebeği istediğinden daha fazla süt içmeye ikna etmek mümkündür.
*Emzirtilen bebekler ağız kaslarını biberonla beslenen bebeklerden daha farklı kullanırlar. Bebeğin anne sütü emdiği süre boyunca ağız hareketleri çiğnemeye benzer. Fakat biberondan emme pipetle bir şeyi çekmeye benzer. Fakat  biberondan emme pipetle bir şeyi çekmeye benzer.Bu yüzden biberonla beslenen bebekler aynı zamanda çiğnemeye hazırlanmış olmazlar. Bu da yiyecekleri ağızlarında düzgün bir şekilde çevirmeyi öğrenmelerinin daha uzun bir zaman alacağı anlamına gelir.
*Annenin yediği şeylere göre sütün tadı zaman zaman değişebilir. Bu yüzden annesini emen bebekler daha başlangıçtan itibaren değişik tatlara alışkın olsalar da biberonla mamayla beslenen bebekler yalnızca bir tat deneyimleyebilir. Bu da annesini emen bebeklerin değişik tatlar karşısında daha az şaşıracağı ve muhtemelen yeni deneyimlere daha düşkün olacağı anlamına gelir. Bunun aksine mamayla beslenen bebekler yeni tatlar denemek konusunda biraz gönülsüz olabilirler.
Fakat kendi kendine yemenin annesini emen bebekler için bu kadar doğal bir geçiş aşaması olması, mamayla beslenen bebekler için her şeyin zor olacağı anlamına gelmez.Sadece bebeğin ilerlemesi ve emzirilen bebekler gibi maceracı olması biraz daha uzun zaman alır. Kendi kendine yemenin bazı yönleri mamayla beslenen bebeklerde biraz farklılık gösterir.Mesela içecekler nasıl başlanacağı, katı gıdaları artırken sütün nasıl azalacağı gibi. Fakat yöntemin geneline baktığımızda tüm bebekler için oldukça iyi işlediğini görürüz.

kaynak:o tabak bitecek- gün yayıncılık
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0