17 Mart 2015 Salı

İlk 1000 Gün Mucize Sensin!

Hamileliğin ilk gününden, çocuğun 2. yaş gününe kadar geçen hayatın ilk 1000 günü, uzun dönemde sağlığı şekillendirmek için eşsiz bir fırsattır. Bu kritik dönem boyunca iyi beslenmek ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları oturtmak çok önemlidir.


IMG_8283 IMG_8284


Nutrıcıa da bunun öneminin üstünde durmak için Sağlık  Bakanlığıyla birlikte önce çok önemli bir kongre düzenlediler. Ardından da biz anne -bebek bloggerlarıyla ilk 1000 günün önemini vurgulamak için toplandılar.
IMG_8285

Benim için çok değerli bilgileri edindiğim çok faydalı bir toplantı oldu. Bu nedenle Nutricia çok teşekkür ederim.
Bizlerle engin bilgilerini paylaşmak için Prof. Dr. Hilal Mocan sunum yaptılar.
Çok önemli bilgiler edindik. Sizlerle de bunları paylaşmak istiyorum.

IMG_8286 IMG_8288 IMG_8290 IMG_8293 IMG_8294 IMG_8296 IMG_8297 IMG_8300 

İlk 1000 gün derken ;

270 gün hamilelik ve bebeğimiizn ilk 2 yılını içine almaktadır. Bu süreç içinde hem annenin hem de bebeğin beslenmesinin , çocuğumuzun hatta ileri ki nesilerin sağlıklı olması açısından çok öenmli olduğu vurgulandı.
Gebelik süresinde makro vemikro besinlerin dengesiz bir biçimde alınmasının, çocuğun hayatının sonraki dönemlerinde bulaşıcı olmayan hastalık riskini arttırdığı belirlenmiştir.Bu nedenle, hem anne hem de çocuğun kısa ve uzun vadeli sağlık sonuçlarını iyileştirmek için , gebelik boyunca benimsenen sağlıklı bir yaşam tarzı ile birlikte, uygun miktarda makro ve yeterli miktarda mikro besin içeren çeşitli ve dengeli bir beslenme şeklinin uygulanması gerekir.

Gebelik süresince;
-Uygun kilo alımı
-Uygun ve zamanında vitamin ve mineral takviyesi,
-Alkol, sigara ve diğer zararlı maddelerden uzak durma,
-Gıdaların güvenli olarak işlenmesi,
-Uygun kilo alımı, hiperemez, kötü beslenme modelleri,denilketonüri, bazı kronik sağlık problemleri veya madde kullanımı geçmişi olan hamilelein tıbbi beslenme terapisi için terapisii için bir diyetisyene yönlendirirlmesi
-2. ve 3. aylık dönemler için ek enerji alımı tavsiye edilir.

Emzirme dönemine geldiğimizde;

Bebekler Dünya Sağlık Merkezi,Sağlık Bakanlığımızın ve UNİCEF 'inde onayıyla ilk 6 ay sadece su bile vermeden anne sütü alması ve 2 yaşına kadar ek gıda ile anne sütüne devam edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Özellikle ilk 4-5 gün salınan kolostrumun önemi üzerinde duruldu.Kolostrum ile birlikte anneden bebeğe, bebekten de anneye hücrelerin geçtiğini ve bu hücrelerin kök hücre olma özelliğinde olduğunu söyledi Sevgili Prof. Dr.Hilal Mocan Hanım. Bu hücreler sinir hücrelerine dönüşüyor ve bu gelişimimiz ileri yaşlarda çok öenm kazanmakta.
Özelllikle bebeğin 4. ayda D vit. ,6. ay da da demir takviyesi verilmesinin  öenmi üzerinde duruldu. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığındaki bilim adamlarnın oluşturduğu çeşitli komüsyonlarla birçok çalışmalar yaptığını ve bunların Türkiye'nin geneline dayanarak dozların belirlendiğini ifade ettiler.

Aşıların ve aşı talkvimimizin çoğu Avrupa ülkelerine göre çok başarılı olduğu ev anne-bebeklerin bu hizmeti ücretsiz alabilmesinin önemi tartışıldı.

IMG_8301

Biz annne bebek bloggerları için çok başarlı ve öğreticic bir toplantı oldu. Tekrardan teşekkürler!
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0